Istoria testelor de inteligenţă

Origini de măsurarea inteligenţei apar în a doua jumătate a secolului al 19-lea. În loc de testele IQ care cunoaştem astăzi s-a folosit atunci măsurarea vitezei de reacţie, adică a timpului în care o persoană reacţionează la stimuli.

Origini de măsurarea inteligenţei

Începuturi de măsurarea inteligenţei apar în a doua jumătate a secolului al 19-lea. În loc de testele IQ care cunoaştem astăzi s-a folosit atunci măsurarea vitezei de reacţie, adică a timpului în care o persoană reacţionează la anumite stimuliile simţurilor. Mai târzius-a dovedit că vitează de reacţie nu mărturisesc nimic despre inteligenţă şi că rezultatele testelor nu au nici-o legatură cu rezultate şcolare.

Inteligenţa – capacitatea de a soluţiona situaţii noi

Personajul important în istoria testelor de inteligenţă este Alfréd Binet.  El a crăzut că existe o legatură dintre mărimea creierului şi inteligenţa omului deci s-a ocupat mulţi ani tde măsurarea creierilor ai studenţilor şi ai elevilor mai mult şi mai puţin inteligenţi. Dar diferenţele în dimensiuni au fost aşa de mici că nu au putut susţine ipoteza aceasta. Prin urmare Binet a conceput o noua de finiţie a inteligenţei - a definit inteligenţă ca capacitatea de a soluţiona situaţii şi probleme noi.

Cum recunoaştem copii capabili

Pe baza definiţiei noi Binet a formulat diverse exerciţii tipizate pentru diverse categorii de vârstă ale copiilor. Dacă copilul răspunde corect 90% de întrebari îl consideră sănătos şi cu probabilitate mare va avea rezultate şcolare bune. Binet a vrut să recunoaşte copii mai capabili şi mai puţini capabili, adică cei cărora trebuie atenţie specială.

Testele lui Binet au devenit unealtă cu care s-a stabilit de câte ani copilul este întărziat sau înainte în comparaţia cu alţi copii de acelaşi vârsta. În legatură cu asta a luat fiinţa definiţia "vârstă mintală" care se foloseşte pentru stabilirea nivelului de inteligenţă, adică a coeficientului de inteligenţă – IQ (vârsta mintală/vârsta cronologică x 100).

IQ teste

Primul IQ test a apărut în anul 1905 şi de atunci a fost modernizat şi modificat şi variantele sale modificate se folosesc până astăzi. Testele IQ s-au folosit din ce în ce mai mult  (le a folosit de exemplu armata SUA în primul război mondial, IQ-ul s-a măsurat şi la selecţionarea angajaţilor noi).

Astăzi avem multe teste pentru măsurarea inteligenţei care de obicei nu durează mai mult de o oră.

teste IQ

Inteligenţa înnascutăTestastaţi-vă nivelul de inteligenţa dvs. înnascută în IQ testul...

Inteligenţa numericăTestarea inteligenţei numerice este bazată pe operaţii matematice...