Elementele inteligenţei

Inteligenţa este capacitatea de a soluţiona diverse situaţii. Putem s-o dividem în mai multe elemente - inteligenţa matematică, orientarea în spaţiu, inteligenţa verbală, inteligenţa motorică şi memoria. Un IQ test bun are să testează toate elementele inteligenţei.

Inteligenţa este capacitatea de a soluţiona diverse situaţii. Putem s-o dividem în mai multe elemente - inteligenţa matematică, orientarea în spaţiu, inteligenţa verbală, inteligenţa motorie şi memoria. Un IQ test bun are să testează toate elementele inteligenţei.

Înteligenţa este o capacitate moştenită, asta înseamnă că nu putem influenţa nivelul ei dar o putem dezvolta prin modelarea situaţiilor şi experienţa.

O singură persoană de obicei nu excelează doar intr-o singură parte a inteligenţei dar are rezultate bune în mai multe elemente de inteligenţă.  În acelaşi timp inteligenţa se specializează în anumite situaţii mai bine decât în celelalte. Traducători şi poeţi excelează în inteligenţa verbală dar arhitecţi în imaginaţia spaţială. La toţi care fac testul i se pare că unelele întrebari sunt mai uşoare decât celelalte.


Inteligenţa matematică

Inteligenţa matematică se caracterizează de exemplu prin capacitatea gândirii logice şi de analize logice de diverse situaţii şi probleme sau prin folosirea corectă a operaţiilor matematice. Exerciţii în testele IQ au des forma de un şir numeric din care lipsesc anumite numere.

Inteligenţa matematică poate fi măsurată şi în exerciţii cu litere dacă principiu este matematic.
De ex.: Completaţi cu litera următoare: O Q S T ...


Inteligenţa spaţială

Înteligenţă spaţială se referă la percepţia lumii exterioare. Capacitatea aceasta este deosebit de dezvoltată la arhitecţi sau la sculptori.  Exerciţiile pentru genul acesta de inteligenţa cuprind învărtirea obiectelor în 3 dimensiuni.


Inteligenţa vizuală „2D“

La inteligenţa vizuală este vorba de recunoaşterea diferenţelor optice şi ale asemănărilor de pe obiecte.


Inteligenţa verbală

Inteligenţa verbală se caracterizează prin simţ lingvistic câtre libmba maternă ca şi câtre limbile străine, prin alegerea cuvintelor corecte, prin înţelegerea sensului a cuvintelor şi prin capacitatea de a distinge diferenţele de sens dintre cuvinte. Genul acesta de înteligenţă au în general traducători, jurişti dar şi poeţi.

Exemplele concrete pentru testarea inteligentei verbale au forma de înşirarea cuvintelor, de eliminarea cuvintelor care nu se cuvin cu restul sau de completatarea cuvintelor aşa să dea sensul.

Inteligenţa motorie

Dintre elementele inteligenţei motorie aparţin de exemplu coordonarea mişcarilor, cerinţa de a fi  mereu în mişcare sau capacitatea da a lucra şi manipula obiectele.  Uneor este denumită inteligenţa practică.


Memorie

Testarea memoriei  se face împreună cu alte elemente ale inteligenţei doar excepţional. 

Descrieri de elementele inteligenţei de mai sus sunt doar informative. În testul IQ întrebările sunt  formulate de specialişti în măsurarea şi testarea IQ-ului. Pe pagina IQ-TESTER pregătim testele pentru diferite elemente ale inteligenţei.

teste IQ

Inteligenţa înnascutăTestastaţi-vă nivelul de inteligenţa dvs. înnascută în IQ testul...

Inteligenţa numericăTestarea inteligenţei numerice este bazată pe operaţii matematice...